Mjesto susreta čovjeka s Bogom
Članak sa stare web stranice

Tečaj plesova i manira 18. i 19. stoljeća

Datum objave: 4. prosinca 2023.

Ples je oduvijek bio povezan sa modom, kulturom ophođenja, muzikom i plesnim dvoranama.

Dvorski i salonski plesovi odlikuju se profinjenim pokretima, elegancijom, dostojanstvenim držanjem kao i odmjerenim pokretima tijela i koracima.

Slobodni smo Vam ponuditi jedinstveni doživljaj minulih galantnih i romantičnih vremena putem «Tečaja plesa i kulture ophođenja» u raskošnom plesnom salonu dvorca Lužnica.

Obnovite duhovnu snagu, opustite se od fizičkog umora i psihičke napetosti svakodnevice uz ugodno provedene trenutke učeći zaboravljene manire i plesove .

A potom –

odjenite krinoline i grofovske odore uvažavajući kulturu življenja minulog doba, i kao nekada, zaplešite dostojanstveni dvorski menuet i izvorno Hrvatsko salonsko kolo na balu organiziranom upravo Vama u čast!

MENUET (18.st.) se pleše vrlo sitnim, profinjenim koracima i pokretima , u paru ali se partneri ne dodiruju; plešu svako za sebe, jedan nasuprot drugom ili jedan oko drugog.

HRVATSKO-SALONSKO KOLO (19.st.) - spada u hrvatsku građansku salonsku tradiciju i predstavlja nacionalnu i kulturološku tvorevinu iznimne vrijednosti.

Salonsko kolo spada u figuralne plesove salonske (dvorske) estetike. Plesači izvode određene prostorne likove i figure u vrlo jednostavnom plesnom koraku. Plesni stil, koraci i držanje odlikuje se profinjenom i gracioznom plesnom izražajnošću.

________________________

Tečaj plesova i manira 18. i 19. stoljeća počinje u ponedjeljak 20. rujna u 19 sati, a  završava balom u plesnoj dvorani dvorca Lužnica 20. studenog.

Termini tečaja su svaki ponedjeljak, (osim 27. rujna kad slavimo svetog Vinka) od 20. rujna do 15. studenog te subota, 20. studenog, kad se održava završni bal. Svaki susret traje tri školska sata, 19. - 21.30  s pauzom za lužnički čaj.

Voditeljica tečaja je gđa Lidija Gašpar, predsjednica i osnivateljica Udruge Plemićka mladež i autorica i organizatorica Jelačić-bala.

Cijena cijelog tečaja je 500 kn. (Uračunat je tečaj, osvježenje čajem u pauzama, kostimi za bal)

Za članove iste obitelji popust.

Za buduće mladence bonus-program: "Otvaranje plesa"

Prijaviti se možete priloženim web-obrascem ovdje na stranici ili na telefon ili e-mail našeg tajništva.

Želite li pretražiti stranicu?
Centar Marijin dvor - 2024 © Izrada mediteranija.hr
cross