Mjesto susreta čovjeka s Bogom

Duhovna obnova

Što su Duhovne vježbe?

U današnjem ubrzanom, modernom svijetu i vremenu obilježenom instat i fast food kulturom čovjek je prisiljen na neprestanu utrku za nečim.

Najčešće u toj utrci za ekonomskim standardima postaje frustriran, otuđen, i najčešća krilatica koja se čuje jest: „nemam vremena!“ Čovjek više nema vremena ni za obitelj, ni za prijatelje, ni za samoga sebe.

Bog je ionako postao „zadnja rupa na svirali“, a Crkva i sakramenti „servisna stanica“.

Ili još gore u cijeloj toj instant ponudi i fast food kulturi kada se čovjeku nudi sve na brzinu – bogastvo, socijalni status, politička moć, pripadnost određenim „fensi“ skupinama ljudi - umjesto vjere u Boga i Crkve koja je za mnoge postala neprihvatljiva, potrošena i neprivlačna institucija, mnogobrojni lažni proroci modernog doba sinkretističke i New Age orijentacije nude brzinska rješenja kroz razne obrede magije, gatanja, vračanja, a nerijetko kao leitmotiv svojih nimalo bezopasnih i vračarskih protukršćanskih i idolopoklonstvenih radnji imaju slike milosrdnog Isusa, BDM i svetaca.

Iznad svega posebno interesantna „duhovnost“ koja se nudi na svakom koraku jest angelologija – nauka o anđelima, a koja najčešće nema nikakve veze s kršćanskom duhovnošću i naukom već je prije svega sinkretistička,

New Age i relativistička duhovnost te stoga vrlo opasna.

Upravo sve to nam govori da je čovjek tražitelj, da traži rješenja i da želi, bez obzira na relativističku kulturu modernog doba, susresti sebe i susresti Boga.

Istinski susret sa samim sobom nemoguć je bez istinskog susreta s Bogom. 

Bez istinskog susreta s Bogom nemoguć je iskren, pošten, ponizan susret s drugim, s bližnjim.

U svemu tom nam mogu pomoći duhovne vježbe.

Sveti Ignacije Lojolski odgovarajući na pitanje “što su Duhovne vježbe?”, ističe kako je svrha Duhovnih vježbi “da čovjek samoga sebe pobijedi i svoj život uredi ne dajući se voditi ni od kakva nagnuća koje bi bilo neuredno” (Duhovne vježbe, 21).

No Duhovne vježbe svetoga Ignacije nisu knjiga za samopomoć kakve možemo naći među knjigama iz popularne psihologije.

Pobjeda nad samim sobom, uređivanje vlastitoga života i biti sposoban oduprijeti se neurednim nagnućima nisu svrha samima sebi, već su usmjereni prema Bogu.

Jednako tako sveti Vinko Paulski govoreći sestrama milosrdnicama o važnosti duhovnih vježbi naglašava:

„Vaš način života traži da svake godine obavite kratke duhovne vježbe, a to stoga, kćeri, da upoznate pogrješke u koje ste pale u prošloj godini i da se što srdačnije dignete. Tih osam dana šutnje to je vrijeme žetve. Koje li sreće ako dobro upotrijebite vrijeme što vam ga Bog daje da se iskreno porazgovorite sa samima sobom! Tu će se ispuniti što vam je Gospodin obećao ako povedete dušu u samoću. Zato, kćeri, ne propustite ih molim vas. Tu ćete naučiti kako da postanete prave Kćeri kršćanske ljubavi“. (21. – nastavak Konferencije od 22. 1. 1645., O vršenju pravila)

Na drugom mjestu ističe:

„Od svih sredstava koje Bog pruža čovjeku da promijeni neuredni život, najkorisnije su duhovne vježbe u samoći. Kao što sunce pridonosi plodnosti svih dobara zemlje, tako i duhovne vježbe pridonose dobru duše“. (108. Konferencija - 16. ožujka 1659., Vjeronauk - Čin poklona pri izlaženju iz kuće i povratku. Post i uzdržljivost - Ispovijed - Pričest - Saobraćajne - Duhovne vježbe – Konferencije (Dnevni red, cl. 17—23).

I sveti Vinko zaključuje:

„Samo još čudesa mogu obratiti one koji se nisu obratili u duhovnim vježbama“. (Duhovne rečenice sv. Vinka Paulskoga za svaki dan u godini, str. 87). 

Sve to nam daje naslutiti kako je sveti Vinko Paulski čvrsto vjerovao da iskreno, ponizno, otvoreno sudjelovanje u duhovnim vježbama može iz temelja promijeniti naš život, da se može i mora doživjeti istinska metanoja - grč. μετάνοια: promjena shvaćanja, obraćenje.

Upravo to cilj je i svih duhovnih vježbi koje organiziramo u ovom našem Duhovno-obrazovnom centru u Marijinu dvoru u njezinoj školi.

I upravo zato nastojat ćemo vam ponuditi duhovne vježbe u vrijeme Adventa-Došašća i u vrijeme Korizme.

Isto tako nastojat ćemo kroz godinu ponuditi duhovne vježbe u šutnji uz post i molitvu.

Svi ovi programi bit će na vrijeme objavljeni na našoj web stranici, a sve prijave moći ćete obaviti putem maila i već pripremljenih obrazaca za kontakt.

KONTAKT OPCIJE

Interesira Vas pohađanje našeg programa? Kontaktirajte nas pozivom na jedan od sljedećih brojeva ili ispunite niže priloženi kontakt obrazac.
Tajništvo radi dvokratno od 08-12 sati, te od 13.30-17.45 sati.
Tajništvo:
+385 1 3350 944
Obrazac za kontakt:
1. Pošaljite upit
Želite li pretražiti stranicu?
Centar Marijin dvor - 2024 © Izrada mediteranija.hr
cross