Mjesto susreta čovjeka s Bogom

O Nama

Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor

Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor, Lužnica, ustanova je za obrazovanje odraslih i jedinstvena po svojoj strukturi u hrvatskoj Crkvi. Vode je sestre milosrdnice.

Osim organiziranja vlastitih programa Centar nudi svoje prostorije i usluge svim zainteresiranima koji žele organizirati duhovne ili edukativne programe za svoje članove i korisnike – zajednicama, udrugama, skupinama, organizacijama, poduzećima…

Postoji mogućnost organiziranja konferencija, stručnih seminara i savjetovanja.

Ciljevi i zadaće Centra

Glavni cilj prenamjene dvorca Lužnica u duhovno-obrazovni centar nikao je iz trajno življene karizme Osnivača ove ustanove – Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga, kojoj je temeljna svrha prepoznati Isusa Krista u osobi svakog čovjeka i služiti mu vršenjem djela milosrdne ljubavi, te tako izlaziti ususret aktualnim potrebama Crkve i svijeta.

Po želji našega utemeljitelja sv. Vinka Paulskoga, te u skladu s odredbama naših Konstitucija i s pozivom Crkve na novu evangelizaciju, mi se posvećujemo radu na čovjekovu duhovnom, prosvjetnom i kulturnom rastu želeći time pridonijeti cjelovitom oblikovanju osobe i kao pojedinca i kao društvene zajednice (usp.Konst.čl.134.,VC br.97). Otvaranjem ovoga duhovno-obrazovnog centra stvoreni su preduvjeti za takvo naše djelovanje u suvremenim prilikama.

Jedan od prvih ciljeva Duhovno-obrazovnog centra Marijin dvor, Lužnica jest pomoći čovjeku da se tu susretne s Bogom, sa samim sobom i svojim bližnjima i da se u njemu probude nove snage za kvalitetniju kulturu življenja u svijetu današnjice.

Onima koji vjeruju, Lužnica će svojim duhovnim programima potpomagati u produbljivanju njihove vjere, u preispitivanju vlastitih životnih stavova, te ustrajnom opredjeljivanju za Isusa Krista, koji je Put, Istina i Život.

Lužnica će svoj prostor i svoje programe nuditi i onima koji još ne vide svoj cilj u Isusu Kristu ali traže put, istinu, traže svoj smisao. U suvremenom svijetu tržišta, tehnologije, suprostavljenih političkih nazora, velike trke za naoružanjem, rastućeg terorizma i opće nesigurnosti, čovjek se sve više osjeća otuđenim i beznadnim. Lužnica će biti velika «učionica» nade koja svakoga na njegov neponovljiv način vodi konačnom ispunjenju svih težnji – Isusu Kristu.

Veoma važan cilj koji smo imale na umu gradeći ovaj centar bio je izaći u susret današnjem čovjeku u njegovoj potrebi za mjestom gdje se može povući iz svoje svakodnevice da bi se s njom što jasnije suočio i okrijepljen novom snagom u nju ponovo vratio.

Jedan od važnih ciljeva Lužnice je pridonijeti razvitku čovjekove svijesti o ljepoti i značenju zajedništva, te poboljšati kvalitetu života i djelovanja naših zajednica – obiteljskih, suradničkih, crkvenih, nacionalnih – a time i cjelokupne ljudske zajednice.

Cilj nam je, kao što je već spomenuto, odgovoriti na goruću potrebu današnjeg čovjeka za programima koji će poticati cjelovit razvoj njegove osobnosti u svim njenim dimenzijama: duhovnoj, emocionalnoj, iskustvenoj, društvenoj, intelektualnoj, kreativnoj …Samo čovjek cjelovite osobnosti može djelovati u društvu cjelovito, može sagledati svijet s različitih gledišta, te odgovorno unositi u njega promjene koje će biti stvaralačke, uravnotežene i koje će pridonijeti cjelovitosti društva i svijeta u kojem živimo.

U viziji stvaranja Duhovno-obrazovnog centra u Lužnici imale smo posebno pred očima uzvišeni dar koji smo tu primile, dar naše povijesne i duhovne baštine. Osjećamo svetim zadatkom taj dar očuvati, oplemeniti, proširiti i davati ga onima koji to žele.

Povijesno-kulturni spomenik visoke spomeničke vrijednosti – barokni dvorac Lužnica, dragocjeni je biser koji želimo sačuvati ali tako da ga na jedan nov način stavimo u službu suvremenog čovjeka, ne oduzimajući pritom ništa od njegove blistave ljepote i od zanimljivosti njegove priče o vremenima davnim i prestalim.

Nekadašnji naraštaji naših sestara koje obitavahu u dvorcu ostavili su nam međutim baštinu koja je vrjednija od samog dvorca – baštinu molitve, života posvećenog Bogu, života i rada s narodom i za narod i u njegovim lijepim i u njegovim teškim trenucima.

I jedna i druga baština obvezuju nas i podsjećaju na našu odgovornost, te potiču da se čuvajući taj dar oslanjamo uvijek na Božju pomoć.

U svaki od spomenutih ciljeva ugrađena su četiri «stupa», četiri područja naših programa: duhovni, društveni, kulturni i ekološki, koji obuhvaćaju čovjeka u njegovoj duhovnoj i osobnoj dimenziji, u njegovim odnosima prema društvu u kojem živi i koje gradi, u kulturi u kojoj se stvaralački izražava ili je sudionik stvaralaštva drugih, u ekologiji koja ga dovodi u stav poštovanja prema veličanstvenim djelima Božjim i u stav odgovornosti za ovaj naš planet i za one kojima će on sutra biti zajednički dom.

U pripremi svakoga našeg seminara i susreta imat ćemo u vidu svaki od navedenih ciljeva, jer oni jedan drugog uključuju, dopunjuju, prožimaju. Ipak, svakim seminarom dominirat će jedno područje, jedan «stup», koji će mu davati ton, usmjeravati ga i davati mu jasnoću, a ostala će mu područja biti tek prateća podrška, obogaćenje, dopuna, osvježenje. Naime, jedan program vodio bi nas izoliranoj viziji određene teme, problema, ili pitanja, a znamo da tek u kontekstu cjelovite slike svijeta, on dobiva pravu vrijednost. Tek imajući u vidu cjelovitu sliku svijeta, kao i njegove pojedinačne izazove i probleme, možemo u njemu učiniti i nešto dobro, lijepo i istinito.

Obnova dvorca i građenje Centra

Da bi ostvarile prenamjenu dvorca Lužnica u duhovno-obrazovni centar, sestre su morale poduzeti čitav niz vrlo zahtjevnih građevinskih i restauratorskih radova. Najprije su uz pomoć njemačke organizacije Renovabis izgradile novi stambeni objekt, koji je svojim manjim dijelom poslužio za smještaj sestara preseljenih iz dvorca, a većim će dijelom biti smještajni prostor sudionika seminara i ostalih programa koji će se u Centru događati.

U samome dvorcu izvršena su mnogobrojna restauratorska istraživanja, obnove i sanacije. Uz pomoć Ministarstva kulture, a najvećim dijelom iz vlastitih sredstava, u cijelosti je obnovljeno krovište dvorca. Izvršena je i temeljita sanacija pukotina u cijelom zdanju. Obnovljene su elektroinstalacije, centralno grijanje, dovod plina i vode, unutarnja i vanjska drenaža, te kanalizacija. Izvedeni su i soboslikarski radovi te izmjena podova.Veliki podrum s više prostorija potpuno je uređen i zajedno sa svojom prostranom dvoranom pripremljen za konferencije, večernja druženja i rekreativne programe. Time je jedan od deset nejvrjednijih dvoraca sjeverozapadne Hrvatske sačuvan od sigurnog propadanja.

Uokolo dvorca pomno je uređen veliki perivoj s jezerom, vraćene su povijesne šetnice (više od 2 km duge) i postavljeni paviljoni. Da bi se omogućio bolji i ljepši pristup dvorcu, sjeverno je dvorište opločeno i urešeno cvjetnom rondelom, a za ugodnije trenutke odmora i večernju meditaciju s južne je strane dvorca pripremljena malena terasa s pogledom na jezero.

Što Centar Marijin dvor čini posebnim?

- Izuzetna ljepota 8 hektara velikog perivoja koji okružuje barokni dvorac Lužnicu s malenim jezerom, šumarcima i mnogobrojnim šetnicama (dužine više od dva i pol km) čini boravak u Lužnici nezaboravnim i drugačijim od uobičajene svagdašnjice.

- Doživljaj mira i opuštenosti koji nude prostorije dvorca Lužnica upotpunjene mirnim ambijentom okolne prirode, pruža našim gostima mogućnost dubokog poniranja u ono bitno u čovjeku, podupire njihov duhovni i osobni razvoj, produbljuje međuljudsku komunikaciju i potiče na kreativnost.

- Samostanska zajednica sestara milosrdnica koja vodi djelatnost Centra, svojom molitvom prati sve koji u njega dolaze a svojom gostoljubivošću i dobrotom nastoji živjeti poslanje koje joj je povjerio njezin osnivač sv. Vinko Paulski.

- Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor, Lužnica raspolaže sa oko 56 uredno opremljenih jednokrevetnih soba sa sanitarnim čvorom, kao i sa 8 seminarskih prostorija odgovarajuće opremljenih za različite oblike rada (od ? – ? m ) te prostorijom za meditaciju i osobni razgovor u samom dvorcu. U neposrednoj blizini centra nalazi se parkiralište za goste sa oko 50 besplatnih parkirnih mjesta.

- U našoj kuhinji najvećim dijelom nudimo domaću hranu – proizvod našeg domaćinstva i vrta koji s ljubavlju obrađuju marne ruke sestara.

- Atraktivni okvirni program koji uključuje radionice i razne slobodne aktivnosti predviđa trenutke za odmor i opuštanje te potiče zdravu kreativnost i otkrivanje vlastitih talenata za plodno stvaralaštvo.

- Prisutnost sakralnog prostora u najljepšem dijelu dvorca Lužnica pruža mogućnost osobne meditacije, molitve i tihog susreta s Bogom i samim sobom što dovodi do lakšeg rješavanja mnogih životnih problema.

- Prostrani podrum dvorca Lužnica svojim izgledom i dahom starine pruža izvanredni ugođaj za večernje druženje i ugodne razgovore uz ponudu napitaka za osvježenje.

- Duhovno-obrazovni centar surađuje s mnogim duhovnim, obrazovnim i socijalnim ustanovama te će za svoje predavače pozivati osobe s puno znanja, iskustva i predanosti tematici koju obrađuje seminar.

- Centar posjeduje u neposrednoj blizini i vlastitu šumu površine 35 hektara što je dodatno obogaćenje našim programima, posebno onima s ekološkom i pedagoškom tematikom.

- Cilj naših programa jest da se dogodi susret na svim razinama: s Bogom, sobom samim i s drugim i da se probude nove snage za kvalitetniju kulturu življenja u svijetu današnjice.

- Blizina Zagreba, zračne luke Pleso te autoceste Zagreb – Krapina koja povezuje Lužnicu s cijelom Hrvatskom kao i s Europom čini je vrlo prikladnim mjestom susreta za ljude iz svih krajeva domovine i Europe

- Nudi redovito vlastite programe otvorene javnosti, ali istovremeno pruža i uvjete (smještaj, hranu, prostorije, tehičku podršku) gostima za njihove programe u poticajnom i ugodnom okruženju za koje također nudi mogućnost dodatnih sadržaja u slobodno vrijeme. ( molitveni program, meditacije)

Povodom otvaranja Centra

Dragi posjetitelji dvorca Lužnice i našega Duhovno-obrazovnog centra Marijin dvor!

Radosne smo što Vam možemo objaviti dugo očekivanu vijest da naš Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor, Lužnica otvara uskoro svoja vrata pozivajući u ime Isusa Krista sve umorne i opterećene, da ovdje, u susretu s Njim koji odmara, krijepi i liječi sve životne rane, pronađu ponovo smisao i radost života.

Za početak, u ovoj brošuri nudimo tromjesečni program Centra, koji istom započinje svoje djelovanje.

Ljubitelji prirode i mirnog okoliša imat će mogućnost uživati u šetnji našim perivojem s jezerom ili se odmarati u sjenicama razmještenim u parku, a ljubitelji kulturnih starina upoznavati će ljepotu baroknog dvorca i sadržaje koje nam on nudi.

Oni kojima više odgovara aktivnost, druženje i razgovor moći će se uključiti u organizirani rad u skupinama, u raznovrsne tematske i kreativne radionice ili u prijateljske šetnje perivojem koji je svojim stazama, jezerom i šumarcima pravi izazov.

Naše jutarnje i večernje meditacije i molitve, koje ćemo redovito pripremati za svoje posjetitelje, bit će uz ostale programe, naše najvažnije ponude. One će biti naš navještaj i proslava Isusa Krista i svima koji žeđaju za Bogom i žele rasti u vjeri, pružat će mogućnost napajati se iz zdenca Riječi Božje i snažiti se za istinsko svjedočenje vjere u današnjem svijetu. Trenutke sabranosti i tihog razgovora s Bogom pružat će sestarska kapelica u novoj zgradi i kapelica u dvorcu.

U večernjim druženjima i prijateljskim razgovorima u podrumskim prostorijama dvorca moći ćete podijeliti svoja životna iskustva s osobama koje su možda prošle isti životni put i oslonjene na Boga stekle snagu za nove borbe. A možda ćete steći i nove prijatelje za buduća druženja?

U našoj brošuri koja sada izlazi prvi put naići ćete zacijelo na niz nejasnoća i nedorečenosti. Bit će nam zato od velike pomoći svaka Vaša dobronamjerna primjedba, prijedlog i stručni savjet, kojima možemo unaprijediti djelovanje Centra, kako bismo idućih godina svim našim posjetiteljima i korisnicima programa mogli pružiti bogatije sadržaje i ugodniji boravak u našem Duhovno-obrazovnom centru Marijin dvor.

Unaprijed Vam srdačno zahvaljujemo!

Svečanost blagoslova i otvorenja Duhovno-obrazovnog centra Marijin dvor održat će se u subotu, 13. listopada 2007. godine u 15 sati, u dvorcu Lužnica, a započet će sv. Misom koju će predvoditi uzoriti kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup.

Idućeg dana, u nedjelju 14. listopada 2007. g., održat će se po prvi put Dan otvorenih vrata, na što Vas od srca pozivam.To će biti prilika za razgledavanje Centra i mogućnost otvorenog razgovora kako zajednički poboljšati njegov rad.

U ime sestara milosrdnica, svojih suradnica i suradnika želim Vam iskrenu dobrodošlicu u naš Duhovno-obrazovni centar Marijin dvor!

Autor teksta: s. Miroslava Bradica
Želite li pretražiti stranicu?
Centar Marijin dvor - 2024 © Izrada mediteranija.hr
cross