Mjesto susreta čovjeka s Bogom
Članak sa stare web stranice

Autocesta uz barokni dvorac?

Datum objave: 4. prosinca 2023.

Kako bismo odgovorile potrebama vremena obnovile smo barokni dvorac Lužnicu i 8 ha veliki perivoj, otvorile duhovno-obrazovni centar, Marijin dvor, te omogućile brojnoj školskoj mladeži, dječjim vrtićima, obiteljima, udrugama, posjetiteljima, različitim organizacijama i brojnim drugim gostima trenutke mira, opuštanja i druženja, ili pak neometanog rada, daleko od buke velegrada, u sačuvanom plemićkom ladanjskom ozračju.

U nastojanju da očuvamo dvorac Lužnicu, spomenik prve kategorije, od sigurnog propadanja uložile smo golema financijska sredstva te uz pomoć stranih donatora dovršile ovaj projekt obnove.  Uz redovne programe u obilazak dvorca gotovo svakodnevno dolaze brojni domaći i strani posjetitelji te on sve više postaje jaka turistička destinacija, a nalazi se i na popisu turističkih lokaliteta Zagrebačke županije.

Osim toga dio je jedinstvenog niza dvoraca na vrlo malom prostoru, te dio  zaprešićke staze dvoraca koja nudi posjetiteljima mogućnost da tri vrijedna dvorca i dvorska gospodarska kompleksa (Novi dvori, Lužnica, Januševec) posjeti laganim pješačkim obilaskom što je rijetkost u Europi. Tu stazu bi nova autocesta prema sadšnjim nacrtima presjekla.

Dvorac Lužnica zajedno s engleskim perivojem, šumarcima, jezerom i okolnim zemljištem čini zaštićeno prirodno i kulturno dobro koje i zbog svoje namjene i izuzete ljepote zaslužuje brižnu pažnju i očuvanje. Izgradnja nove autoceste grubo će narušiti ovaj tihi ambijent i njegovu namjenu, te ozbiljno ugroziti sigurnost dvorca koji je zbog ranije eksplozije u njegovoj blizini dubokim pukotinama znatno oštećen. Vibracije brze ceste, bile one i neznatne, ugrozit će stabilnost dvorca i dovesti do katastrofalnih posljedica.

Pitamo se tko će preuzeti odgovornost za ove goleme štete koje će iz toga proizaći?

Stoga smo duboko iznenađenje činjenicom, da je trasa nove autoceste ucrtana u neposrednoj blizini dvorca, svega 150 m udaljenosti, gotovo rubom perivoja, te da se pokušava i nas i javnost uvjeriti da ona svojom bukom, zagađivanjem ekološki očuvanog okoliša i opasnim vibracijama ne predstavlja nikakvu opasnost.

Smatramo se dužnima progovoriti o neprocjenjivoj materijalnoj i duhovnoj šteti koja će proizaći i za dvorac i za Duhovno-obrazovni centar realizacijom spomenutog projekta. Obećanje lažnog tunela sa nadzemnim humkom predstavlja naivni oblik prikrivanja strahovite opasnosti za dvorac i okoliš, koja iz toga proizlazi.

Ne protivimo se izgradnji autoceste koja je  potrebna za bolju kvalitetu prometa. Ipak smatramo da njenom izgradnjom nije potrebno uništiti dragocjeni spomenik kulture koji je tek obnovljen.  Stoga molimo i predlažemo njezino hitno izmještanje na neku drugu lokaciju koja sigurno postoji.

Zainteresirani za detaljniji uvid u predloženu trasu autoceste i njen izgled mogu ovdje (ili u rubrici Dowload zona) preuzeti u pdf formatu plan trase i nacrt autoceste.

autocesta mapa

autocesta tlocrt


Želite li pretražiti stranicu?
Centar Marijin dvor - 2024 © Izrada mediteranija.hr
cross