Mjesto susreta čovjeka s Bogom
Članak sa stare web stranice

Zdravo, križu, jedina nado

Datum objave: 4. prosinca 2023.

SvLujzaKriž i trpljenje otkrivaju puninu odrastanja. Pristup križu predstavlja naše sazrijevanje u poimanju kako predstaviti sebe ovom svijetu zajedno s misijskom odredbom u onome što se naziva karizmom.

Patnja se ne može nazvati trpljenjem ako se u njoj događa raščlamba mislena toka. Križ sazrijeva zajedno s osobnošću onoga koji prihvaća zbiljski trenutak predanja svoje volje i  pretače je u molitven vapaj i mistiku zbivanja gdje se čitavo biće usredotočuje samo na Boga i njegovu volju.

Ave crux spes unica! Sveci poput  svete Lujze znali su svoje čovještvo živjeti  i umirati zajedno s njim. Njen primjer svjedoči nam pristupačnost ovovremenitosti, poticaj zauzetosti u nadrastanju trznog i skrivenog obličja svijeta koji nastoji zauzeti i usredotočiti stvorenja u priličnost manipulativnih stvari koje u zbilji nemaju svoju vrijednost, a ni svoj iskreni cilj. Lujza je znala predstaviti Boga služeći se isto tako stvarima što ih nudi svijet, ali nikad nije zaboravila posvetiti ih u iskreno djelo služenja za Boga i bližnjeg;  za  svoga brata čovjeka. Neka nam ona bude primjer kako se otvarati i darovati svijetu i pokazati mu da sa svime što nam služi ima za svrhu u činu dobra i nasljedovanja, a ne izmicanja i oplijenjenja.

s. N. N.

Želite li pretražiti stranicu?
Centar Marijin dvor - 2024 © Izrada mediteranija.hr
cross