Mjesto susreta čovjeka s Bogom

PROSLAVNJEN DAN SV. HUBERTA U LUŽNICI

blagoslov lovaca
Datum objave: 22. listopada 2021.

Iza nas je prekrasna sunčana nedjelja i oživljena jedna od najljepših jesenskih svečanosti iz povijesti dvorca i okolice.

Barokni dvorac MARIJIN DVOR  Lužnica  bio je domaćin  ove bajkovite priče. Da bi se ista i realizirala zaslužna je gosp. Ana-marija Tašić organizator svečanosti te s. Stjepanka Stanić, ravnateljica Duhovno - obrazovnog centra Marijin dvor Lužnica kao idejni začetnik svečanosti. Program je započeo euharistijskim slavljem koje je predslavio vl. Antun Sente (stariji) na kojem su sudjelovale udruge lovaca te mnogi vjernici koji su došli na svečanost. Nakon euharistijskog slavlja slijedio je blagoslov lovaca. Proslava sv.Hubert zaštitnik lovaca s ciljem predstavljanja lovačkih udruga čiji je primarni cilj zaštita divljači, očuvanje i podizanje ekološke svijesti kod građana te planirano gospodarenje fondom divljači na našim prostorima. Višestoljetna tradicija brižnog gospodarenja lovištima, očuvanje  životinjskih vrsta i  svakodnevna briga o njima, te lovstvo kao simbol tradicije i sjajne povijesti u punom sjaju pred oduševljenom publikom i gostima. Za ovu svečanu priliku lovci su obukli svoje najsvečanije odore, predstavili svoje zastave, prikazali  prekrasne primjerke lovačkih pasa.

LD Zaprešić-Zaprešić,

LD Šljuka - Bistra

LD Vepar- Jakovlje,

LD Fazan -Pušća,

LD Srnjak – Brdovečko Prigorje

Kinološka udruga Sutlanska dolina -Kraljevec

Nakon euharistijskog slavlja uslijedio je program

Zanimljivosti o lovačkim pasminama  predstavio je slavni kinološki stručnjak i sudac lovnih pasmina Željko Žilnik.

Posebna atrakcija bili su sokolari u renesansnim odorama sa svojim atraktivnim pticama grabljivicama od čije ljepote i ponosa čovjeku zastaje dah. Plemenita lovna vještina lova sa orlovima, sokolima i škanjcima predstavljena je publici. Imali smo čast slušati svijetski poznatog sokolara gosp. Marijana ŽIžanovića popularno zvanog Kralj orlova.  .

Udruga Nobiles de Croatia naš dugogodišnji suradnik dočarala je  uzbudljivim glazbeno  scenskim prikazom kostimiranih sudionika  život na dvorovima u lovačkom stilu kroz stoljeća. Za bajkoviti prikaz i ugođaj pobrinula se koreografkinja konjičkih  glazbeno scenskih svečanosti nacionalni sudac dresurnog jahačeg sporta Zvjezdana Klarić

Publika je uživala u jedinstvenim scenama jahačice da carskom konju u lovu sa pravim damskim sokolom, scenama sa baroknim dekorativnim damskim jahanjem u društvu udruge uzgajivača hrtova pravih simbola aristokracije.

Budući da se sve zajedno  radi o povijesno  neprocjenjivo vrijednoj  baštini  vrlo smo ponosni na veliki odaziv  sudionika i publike te veliko zanimanje roditelja s djecom za ovaj sjajni edukativni sadržaj.

Podrška svih  koji su  prepoznali vrijednost ovako lijepog i, atraktivnog i zanimljivog sadržaja poticaj su nam za proširenje projekta pa iduće jeseni planiramo ovu svečanost uzdignuti na internacionalnu razinu jer je interes veliki. Podrška, interes  i čestitke stižu sa svih strana.

Svim sudionicima (a bilo nas je stotinjak), se od srca zahvaljujemo. Ponosni smo što je dvorac Lužnica dobio novu vrhunsku  kulturno turističku atrakciju elitnog sadržaja u kojoj su svi sudionici uživali kao i publika.

Prekrasni dan završen je svečanim lovačkim ručkom za sve prisutne. Lovačka društva su nas počastila odličnom divljači za gulaš koje je pripremio gosp. Dražen Dorotić, kuhar sa sestrama milosrdnicama, kuharicama. Časne sestre Milosrdnice sv. Vinka Paulskoga ručak su  zasladile štrudlama i tortom. Jednostavno neodoljivo!

Zvjezdana Klarić

 

Želite li pretražiti stranicu?
Centar Marijin dvor - 2024 © Izrada mediteranija.hr
cross