Radno vrijeme

ZATVORENO

Zbog cjelokupne situacije oko COVID-19 te zbog potresa u kojima je nastradao i dvorac - dvorac i park Lužnica do daljnjeg su zatvoreni.

OTVORENO

Do daljnjega zatvoreno. Za bilo kakav posjet dvorcu ili parku potrebno se najaviti mailom.

Cijena ulaznica

DVORAC - ulaznice

A) Odrasli – 25 HRK
B) Djeca – 20 HRK

PARK - ulaznice

Organizirane skupine (vrtići, škole itd.) - 10 HRK / osoba.

POSEBNI UVJETI I DODATNE INFORMACIJE

A) Ulaz u dvorac i park su besplatni za pojedina događanja.
B) Za vrijeme otvorenih događanja (Dan otvorenih vrata, Božićni sajam i sl.) dvorac će se moći razgledati prema posebnom programu za taj dan.
C) Za grupe od 20+ osoba te sve organizirane posjete obvezna je najava i dogovor telefonom ili e-poštom, bez obzira na vrijeme posjeta.

Obilazak obično traje od 70 - 90 minuta.

Dvorac se može obići i uz korištenje kolica ili drugih pomagala za kretanje.

Mjesto susreta čovjeka s Bogom
Upiši pojam za pretragu

OSMI DAN - Vapaj Kristove ljubavi

Evanđelisti Matej i Marko ovako opisuju Kristovu smrt: “A Isus opet povika iza glasa i ispusti duh” (Mt 27,50; Mk 15,37)
Datum objave: 4. ožujka 2021.

Evanđelisti Matej i Marko ovako opisuju Kristovu smrt: “A Isus opet povika iza glasa i ispusti duh” (Mt 27,50; Mk 15,37). “Kraxas phonè megale” na grčkom, “Clamans voce magna” na latinskom. U kriku umirućeg Isusa prepoznajemo veliki misterij na koji se nesmijemo oglušiti. U evanđeljima je zapisno da ga je ispustio kad je bio uzdignut, a i to je Evanđelje. Sve ono što je, u Isusovu životu, ostalo neizgovoreno i neizrecivo riječima, sakupljeno je u ovom kriku. S njim je Isus ispraznio svoje srce od svega  što je ispunjalo njegov život. To je krik koji nadilazi stoljeća, najveći od svih ljudkih krikova: veći od ratova, boli, radosti, očaja.

 

Isusov vapaj na križu je porođajni krik. Rađa, u ovom trenutku, novi svijet. Ruši veliku “dijafragmu” grijeha i vodi pomirenju. To je u isto vrijeme bio krik patnje i ljubavi. “Ljubio je svoje, one u svijetu, do kraja ih je ljubio (Iv 13,1). Ljubio ih je do zadnjeg daha! Kakava božanska snaga opterećuje ovaj krik Kristov, onaj tko ga je živa slušao odmah razumije što je uzrokovalo ovaj krik. Zapisano je da je satnik koji je stajao nasuprot, vidjevši ga kako je izdahnuo, rekao:  “Uistinu, ovaj čovjek bijaše Sin Božji!” (Mk 15,39). Nakon toga postao je vjernik.

Moramo jednostavno prihvatiti ovaj krik ljubavi, moramo dopustiti da uzdrma našu utrobu, da nas promijeni. Ako li ne, naši Veliki petci prolaze uzaludno.

 S talijanskog prevela s. Stjepanka Stanić

Želite li pretražiti stranicu?
Centar Marijin dvor - 2022 © Izrada mediteranija.hr
cross