Mjesto susreta čovjeka s Bogom

ČETRDESETI DAN - Uskrsnuo je

Kako bismo trebali biti zahvalni “pobožnim ženama!”
Datum objave: 29. travnja 2021.

Kako bismo trebali biti zahvalni “pobožnim ženama!” Na putu prema Kalvariji, njihovo jecanje bilo jedini prijateljski zvuk koji je dopirao do ušiju Spasitelja; dok je visio na križu, njihovi “pogledi” bili su jedina okrjepa ispunjena ljubavlju i suosjećanjem nad njim.  Ne samo zbog njihove uloge u muci, već i zbog uloge u uskrsnuću pobožne žene  su primjer kršćanskim ženama danas. U Bibliji se od početka do kraja susreće jedan važan imperativ “Idi” ili “idite”,  to jest poziv Božji. To je riječ upućena Abrahamu, Mojsiju (Idi, Mojsije, u egipatsku zemlju!), prorocima, apostolima: “Idite po cijelom svijetu, propovijedajte evanđelje svakom stvorenju”.

Svi su ti pozivi, nažalost, upućeni muškarcima. Postoji samo jedan “idite!” upućen ženama, onaj upućen miroforama na uskrsno jutro: “Tada im Isus reče: ”Ne bojte se! Idite, javite mojoj braći da pođu u Galileju! Ondje će me vidjeti!” (Mt 28,10). Ovim riječima učinio ih je prvim svjedokinjama uskrsnuća, “učiteljicama učitelja” kako ih naziva jedan stari autor (Grgur Antiohijski, Homilija o ženama miroforama*, 11 PG 88, 1864 B). Šteta je da je, zbog pogrješne usporedbe sa ženom griješnicom koja Isusu pere noge (Lk 7,37), Marija Magdalena postala nadahnuće beskrajnih legendi starih i modernih i ušla u kult i umjetnost skoro samo kao “pokajnik”, umjesto kao prvi svjedok uskrsnuća, “apostolica apostola”, kako je definira sv. Toma Akvinski (Toma Akvinski, Komentar Ivanova evanđelja, XX, 2519).

 “One otiđoše žurno s groba te sa strahom i velikom radošću otrčaše javiti njegovim učenicima” (Mt 28,8). Kršćanske žene, nastavite nositi nasljednicima apostola, nama svećenicima, njihovim suradnicima, radosnu vijest: “Učitelj je živ! Uskrsnuo je! Ide pred vama u Galileju, to jest kud god idete! Ne bojte se”.

Nastavite uzvišen dijalog koji Crkva izmjenjuje s Marijom Magdalenom u Uskrsnom himnu: “Mors et vita duello conflixere mirando: dux vitae mortuus regnat vivus - Sa životom smrt se sasta i čudesna borba nasta: Vođa živih pade tada i živ živcat opet vlada”. Život slavi pobjedu nad smrću: kako je slavi za Krista, tako će jednog dana i za nas.

Raniero Cantalamessa, OFMCap

S talijanskog prevela: s. Stjepanka Stanić

* Mirofore - Žene koje su na Uskrsno jutro nosile pomast ili nositeljice pomasti.

Želite li pretražiti stranicu?
Centar Marijin dvor - 2024 © Izrada mediteranija.hr
cross